Op je 38e ben je het creatiefst

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Mensen hebben hun creatieve hoogtepunt wanneer ze achter in de dertig zijn, zo blijkt uit onderzoek van econoom Benjamin Jones van de Kellogg School of Management in Illinois. Hij concludeert dit op basis van zo'n zeventig onderzoeken over de relatie tussen innovatieve successen en leeftijd, waarin onder meer uitvinders, wetenschappers en kunstenaars worden bestudeerd. De succesvolste leeftijd blijkt 38 te zijn.

Eind-dertigers ervaren doch nieuwsgierig

De tientallen onderzoeken die Jones raadpleegde, leveren samen data op van zo'n 10.000 personen, die stuk voor stuk zorgden voor innovaties. De belangrijkste overeenkomst tussen de succesvolle creatievelingen, onder wie ook de nodige nobelprijswinnaars, blijkt de leeftijd te zijn waarop ze hun grootste successen behaalden: als eind-dertiger. Jones zoekt de oorzaak hiervan in de combinatie van twee zaken: genoeg levenservaring om te weten water er nodig is, maar ook de relatieve jeugdigheid om nog nieuwsgierig en onbevangen te zijn.

Einstein en Mozart

Grote namen voor wie Jones' theorie opgaat zijn onder meer Albert Einstein - hij publiceerde zijn relativiteitstheorie op zijn 36e - en Wolfgang Amadeus Mozart, die ook al dik in de dertig was toen hij zijn bekendste opera's componeerde, waaronder die Zauberflöte. Jones houdt zich al jarenlang bezig met de rol die leeftijd speelt in het werk van uitvinders en onderzoekers. Voor dit onderzoek heeft hij, al dan niet geïnspireerd door de genoemde genieën, zijn onderzoeksgebied enigszins uitgebreid en ook bijvoorbeeld kunstenaars meegenomen. Zijn eigen leeftijd heeft Jones overigens niet vermeld in het onderzoek.