Toename vrouwen in topfuncties in 2020

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Mannelijke en vrouwelijke professionals wereldwijd zijn optimistisch over de verbeterde positie van vrouwen in het bedrijfsleven, blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Accenture. Opvallend is dat de verwachting in Nederland hierbij achterblijft.

In het kader van Internationale Vrouwendag is wereldwijd onderzoek gedaan onder 4.100 mannelijke en vrouwelijke professionals in 32 verschillende landen. Het onderzoek is uitgevoerd om inzicht te krijgen in gedrag en houding met betrekking tot vrouwelijke carrières en wat er voor hen nodig is om succesvol te zijn op de werkvloer. Uit onderzoek is gebleken dat 71 procent van de respondenten denkt dat het aantal vrouwen in topfuncties in 2020 zal toenemen.

Zorgen voor duurzame verandering in samenstelling leiderschap

De directeur van Accenture in Nederland, Manon van Beek, zegt hierover het volgende: “Het verbaast me eigenlijk dat het onderzoek aantoont dat in Nederland de perceptie bestaat dat vrouwen niet goed worden voorbereid op een senior rol in de organisatie. Ik zie juist alle signalen in de andere richting wijzen binnen onze eigen organisatie en in onze klantenkring. Klaarblijkelijk doen we al heel veel, maar laten we het nog onvoldoende zien. Vrouwelijke rolmodellen zijn daarin belangrijk, maar ook de rol van mannen moeten we niet onderschatten. Vrouwen én mannen moeten het perspectief van de ander zien en verkondigen om de overtuiging echt over de bühne te brengen en te zorgen voor duurzame verandering in de samenstelling van leiderschap.”

Investeren in vrouwen

Katinka de Korte, senior executive  en verantwoordelijk voor het diversiteitsbeleid bij Accenture, vervolgt: “Wij merken ook bij onze klanten een scherpere focus op het werven, selecteren en behouden van vrouwen. Het feit dat de discussie over leiderschapsdiversiteit al even aan de gang is, maar ook onderwerpen als de crisis, en bredere trends als vergrijzing en het toenemend aantal vrouwen dat van universiteiten komt, liggen daaraan ten grondslag”. Het is volgens de Korte echter belangrijker dat zij naast focus nu ook echt investeren in vrouwen. “Kennisplatforms, innovatieve trainingen en leiderschapsontwikkeling zorgen ervoor dat de krachten en kwaliteiten van vrouwen op de juiste plek in de organisatie optimaal tot hun recht komen”.

Wie niet waagt, wie niet wint

Een interessante conclusie uit het onderzoek is dat meer dan de helft (57 procent) van alle respondenten wel eens naar salarisverhoging heeft gevraagd of hierover heeft onderhandeld, van wie liefst 77 procent salarisverhoging kreeg. Iets minder dan de helft van de populatie (44 procent) heeft weleens naar promotie gevraagd en meer dan twee derde (68 procent) kreeg ook promotie.