Ouders lijden onder carrièrekeuze kinderen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De inbreng van ouders is een van de belangrijkste factoren bij de studiekeuze van jongeren. Toch voelen de meeste ouders zich onvoldoende in staat om een goed advies te geven over de carrière van hun kind. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek van de Britse afdeling van adviesbureau EY onder schoolverlaters, ouders en werkgevers.

Ouders onvoldoende op de hoogte

Van de ouders gaf 48% aan geen goed overzicht te hebben van de kansen van hun kroost op de arbeidsmarkt. Daarbij zei 54% moeite te hebben om in te schatten wat er op lange termijn allemaal komt kijken bij beslissingen op carrièregebied. Manager van de recruitment–afdeling bij EY, Julie Stanbridge, licht toe: “Elke ouder gunt zijn kinderen de best mogelijke start van hun professionele loopbaan, maar voelt daarbij ook de verantwoordelijkheid die dergelijk advies met zich meebrengt. Het onderzoek maakt duidelijk dat veel ouders zich onvoldoende voorbereid voelen en niet over genoeg informatie beschikken om een fatsoenlijk advies te kunnen geven.”

Aantal opties overweldigt jongeren

Volgens de onderzoekers hebben schoolverlaters in het Verenigd Koninkrijk 106.510 opties wat betreft het verloop van hun loopbaan. Stanbridge geeft aan dat dit aanbod nogal overweldigend kan zijn voor een tiener. Juist daarom zou wat bijstand van hun ouders zeer welkom zijn. Maar die hulp valt vaak tegen, stelt Stanbridge: “Ouders opperen vaak de meest voor de hand liggende keuzes.” Behalve voor de vader en moeder is er ook een rol weggelegd voor werkgevers: “Zij dienen de nodige inspanningen te doen om de ouders, studenten en scholen te voorzien van juiste en volledige informatie.”