Werknemers werken harder bij aanwezigheid directie

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Directieleden die actief aanwezig zijn op de werkvloer, interesse tonen en zelf meewerken hebben een significante impact op de werknemerstevredenheid en dan met name op de inzet, ijver en bezieling van medewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van Effectory onder ruim 400.000 medewerkers.

Positieve beoordeling directie inherent aan hoge scores

Er is een directe link ontdekt tussen de betrokkenheid, tevredenheid en bevlogenheid van medewerkers en de beoordeling van de desbetreffende directie . Medewerkers die de stelling ‘De directie weet wat er speelt op de werkvloer’ in negatieve zin of neutraal beoordelen, scoren gemiddeld een 6,7 op betrokkenheid bij hun organisatie. Daartegenover staat een score van gemiddeld een 8,4 van de medewerkers die de stelling in positieve zin beoordelen.

Bovendien is eenzelfde link waarneembaar bij tevredenheid (6,9 tegenover 8,2), bevlogenheid (6,1 tegenover 7,3) en beoordeling van organisatie als geheel (6,3 tegenover 7,8). Uit onderzoek blijkt dus dat in alle organisaties waarin directie positief beoordeeld wordt de medewerkers op alle gebieden hoger scoren.

Toegankelijkheid, oprechte interesse en begeven onder werknemers

Guido Heezen, directeur van Effectory en HR trendwatcher, geeft een duidelijke toelichting op deze onderzoeksresultaten. “Het is van groot belang dat een organisatie een inspirerende directie heeft die – waar ze ook rondloopt – uitdraagt en uitstraalt waar de organisatie voor staat. Dat betekent dat voorbeeldgedrag wordt getoond, de directie toegankelijk is, oprechte interesse toont en zich ook echt onder de mensen begeeft”.

Verborgen potentieel in organisaties

Verder geeft hij aan dat sommige leiders zelfs af en toe meedraaien in de organisatie. Heezen geeft aan dat leiders zich hierdoor onsterfelijk maken, omdat dit snel rondzingt binnen de organisatie. “Dit geeft medewerkers binnen de organisatie een enorme rugwind. Binnen veel organisaties (en directies) worden de kansen die dit biedt onderschat. Er is veel verborgen potentieel in organisaties en directies kunnen de eerste stap zetten om dit potentieel boven tafel te halen.”