Multitasken bedreigt de productiviteit en kost miljarden

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Multitasken vertraagt vaak het verwerken van opdrachten en leidt tot tot cruciale fouten. Dit blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf FuzeBox, een grote dienstverlener op het gebied van online communicatie . Het onderzoek toont aan dat multitasking de productiviteit met 40% doet dalen. Het jaarlijkse bedrag dat jaarlijks wordt misgelopen schatten zij in op 450 miljard dollar (zo’n 330 miljard euro).

Vermogen tot multitasken wordt overschat

Hoewel veel werknemers zichzelf inschatten als prima multitaskers, blijkt het in de praktijk niet zo eenvoudig om op een efficiënte manier meerdere handelingen te combineren. David Obrand, CEO van FuzeBox: “De afleiding vindt meestal onvrijwillig of zelfs onbewust plaats. De concentratie wordt continu bedreigd door nieuwe vragen, boodschappen en opdrachten.” Gemiddeld controleert iemand honderdvijftig keer per dag zijn telefoon, stelden de onderzoekers vast. Obrand: “Vaak wordt iemand binnen een minuut nadat hij aan een taak is begonnen, al onderbroken. Vervolgens duurt het gemiddeld vijfentwintig minuten voordat de eerdere taak weer kan worden opgepakt.”

Tijdsdruk veroorzaakt vicieuze cirkel

Zo’n 90% van de ondervraagden geeft aan tijdens vergaderingen te multitasken. Ook tijdens telefoongesprekken wordt driftig doorgewerkt: 57% zegt onder het bellen overige taken uit te voeren. Opvallend is dat ruim 40% van de werknemers zich gedwongen voelt het grootste deel van de tijd te multitasken. Vanwege de tijdsdruk proberen zij meerdere taken te combineren, wat uiteindelijk alleen maar meer tijdgebrek oplevert omdat de taken niet of slechts gedeeltelijk worden afgerond. Volgens FuzeBox moeten bedrijven hun personeel beter instrueren en trainen wat betreft het indelen van hun tijd. Alleen zo kan het gigantische verlies aan tijd en geld worden ingeperkt.