Smartphone slecht voor productiviteit

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het lijkt handig om ‘s avonds nog even door te werken op je smartphone, maar uit onderzoek van Michigan State University blijkt dat het averechts werkt. Na negen uur ‘s avonds werken op je telefoon gaat namelijk ten koste van je productiviteit de volgende dag.

Perfecte wakkerhouder

“Smartphones zijn een ideaal middel om de slaap te verstoren,” stelt onderzoeksleider Russell Johnson. “Ze houden onze hersenen ‘s avonds actief en maken het een stuk lastiger om mentaal los te komen van het werk.” De negatieve invloed van smartphones op de nachtrust bleek zelfs sterker dan die van tv , tablet en laptop. Johnson: “Het blauwige licht dat de schermen afgeven blijkt de productie van melatonine te verstoren, een hormoon dat zorgt voor een slaperig gevoel.”

60% slaapt onvoldoende

Ook de National Sleep Foundation, een Amerikaanse organisatie die zich sterk maakt voor het belang van slaap voor de gezondheid, deed onderzoek naar het gebruik van smartphones. Slechts 40% van de Amerikanen blijkt gedurende de week voldoende slaap te krijgen. De meest genoemde reden is het gebruik van de telefoon voor het werk. Soms is het dus verstandiger om even te wachten met het afhandelen van die werkmailtjes, bijvoorbeeld tot de volgende ochtend. Johnson raadt aan het smartphonegebruik 's avonds te beperken tot de meest urgente zaken: “In de meeste gevallen blijkt een betere nachtrust uiteindelijk productiever.”