Afwijkende kleding verhoogt status

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Een onconventionele kledingkeuze kan de indruk van succes wekken en daarmee bijdragen aan een betere presentatie. Dat is een van de opvallendste uitkomsten van een onderzoek van Harvard University onder Amerikaanse studenten. Vooral in een prestigieuze omgeving is dit ‘red sneaker effect’ van toepassing.

Durf af te wijken

Juist wanneer van iemand verwacht wordt dat hij zich schikt naar bepaalde kledingvoorschriften, kan een verfrissende en afwijkende outfit wonderen doen. Silvia Bellezaa, docent marketing aan de universiteit van Harvard, verklaart: “De omstandigheden vereisen vaak een specifieke kledingetiquette, zoals de stropdas bij een sollicitatiegesprek . Het onderzoek heeft echter aangetoond dat originaliteit en afwijkend gedrag een hogere status en een gevoel van competentie kunnen creëren.” Opvallend genoeg werden in het onderzoek de docenten met een T-shirt en een baard eerder aan een prestigieuze universiteit gekoppeld dan de keurig geschoren heren in maatpak.

Kansen voor merken

Volgens Francesca Gino en Anat Keinan, naast Bellezaa de leiders van het onderzoek, kunnen grote merken profiteren van de onderzoeksresultaten. De waardering van nonconformisme biedt kansen, zeggen zij, omdat “nonconformisme wordt gekoppeld aan een hoge status en een grote competentie.” Gino en Keinan menen dat zowel mainstream-merken als kleinere, meer alternatieve merken deze theorie elk op hun eigen manier kunnen inzetten. Zo geven ze de klant het gevoel te kunnen kiezen voor een bepaalde levensvisie.