Humor en oppervlakkige gesprekken versterken band op werkvloer

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Nietszeggende conversaties en humor blijken cruciale aspecten te zijn op de werkvloer, aldus wetenschappers van de Victoria University in Nieuw-Zeeland, die gesprekken in bejaardeninstellingen en in de bouwsector analyseerden.

Humor leidt tot verwarring en acceptatie


“Oppervlakkige conversaties en humor worden op de werkplaats gebruikt om een band te creëren en een bepaalde hiërarchie vast te leggen,” aldus onderzoeksleider Janet Holmes van de Victoria University. “Spijtig genoeg kan deze communicatievorm bij migranten die de landelijke voertaal niet of maar beperkt machtig zijn, tot grote verwarring leiden. Desalniettemin is het voor migranten belangrijk om de functie van dergelijke oppervlakkige gesprekken te begrijpen, zodat zij een relatie kunnen opbouwen met hun collega’s. Humor is in veel economische sectoren een belangrijke basis om geaccepteerd te worden, bijvoorbeeld in de bouwindustrie ”.

De oppervlakkige gesprekken fungeren volgens onderzoekers als verbinding op de hedendaagse werkvloer. “Vaak is het de gewoonte dat nieuwe werknemers worden geplaagd en in het algemeen worden deze goedbedoelde pesterijen ook aanvaard,” beweren de onderzoekers. “Op het moment dat men is ingewerkt wordt er vervolgens ook van de ex-nieuwelingen verwacht actief aan de plagerijen deel te nemen”.

Oppervlakkige conversaties en integratie migranten


Uit het onderzoek kan worden geconcludeerd dat oppervlakkige conversaties en humor een cruciaal element zijn voor de integratie van migranten op de nationale arbeidsmarkt. De genoemde humoristische en oppervlakkige conversaties worden volgens de onderzoekers gebruikt om de onderlinge band te versterken en om eventuele toekomstige vervelende situaties aan te kaarten. 

Gesprekken weerspiegelen hiërarchie


Het verbaast de onderzoekers dat de nietszeggende gesprekken ook de hiërarchie op de werkvloer weerspiegelen. Volgens hen maakt het taalgebruik duidelijk wie de verantwoordelijkheid op de werkvloer draagt. Verder werd vastgesteld dat zelfs de verbale aanpak van het aanleren van nieuwe vaardigheden door de status op de werkvloer wordt bepaald.