Gemengde teams functioneren beter

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Groepen die bestaan uit zowel mannen als vrouwen doen het op de werkvloer beter dan homogene groepen, constateren onderzoekers van de Canadese Ryerson- universiteit . Zij onderzochten de invloed van diversiteit op groepsprestaties bij wetenschappelijke teams. De scores van de gemengde groepen bleken hoger dan die van de teams met uitsluitend mannen of vrouwen.

Diversiteit zorgt voor efficiëntie en kwaliteit

“De resultaten van gemengde teams kregen van beoordelaars een hogere waardering dan het werk van homogene teams,” aldus Lesley Campbell, hoogleraar ecologie en evolutie aan de Ryerson University. “Vooral de efficiëntie ligt hoger als gevolg van diversiteit.” Volgens Campbell gelden de resultaten niet alleen voor het werkveld van de wetenschap , maar zijn ze van toepassing op alle vormen van professionele samenwerking.

Vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd

Hoewel het aantal vrouwen op managementfuncties de afgelopen jaren is gegroeid, blijft de diversiteit in wetenschappelijke onderzoeksteams achter. Campbell: “De efficiëntie van het onderzoek lijdt hieronder. Er moet dan ook meer werk worden gemaakt van het stimuleren van de participatie van vrouwen in de wetenschap. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor universiteiten, die een grote invloed kunnen uitoefenen op de werving van nieuwe vrouwelijke wetenschappers en het behoud van de huidige onderzoeksters.

Gemengde teams behalen hogere omzet

Eerder al toonden wetenschappers van het Amsterdam Center for Entrepeneurship, onderdeel van de UvA, aan dat gemengde teams voor meer omzet zorgen. Het best scoorden groepen die voor 50 tot 60 procent uit vrouwen bestonden. Het verschijnsel van monitoring speelt een grote rol in deze resultaten. Volgens de onderzoekers houden mensen in gemengde groepen elkaar onderling strenger in de gaten. Daarnaast houdt het de teamleden scherper wanneer er mensen van de andere sekse in de groep aanwezig zijn.