Werkende moeder minstens zo productief als kinderloze collega

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Werkende moeders blijken even productief, zo niet productiever, dan vrouwen zonder kinderen. Dit blijkt uit een representatief onderzoek  van de universiteiten van Zürich en Konstanz onder 10.000 economen

“Werkgevers kunnen een behoorlijke vergissing maken door de voorkeur te geven aan kinderloze vrouwelijke werknemers boven werknemers met kinderen”, aldus onderzoekers Matthias Krapf en Christian Zimmermann.

Vrouwen zonder kinderen verdienen meer

Uit het onderzoek blijkt dat ouders zonder kinderen zelfs minder productief zijn dan werkende ouders. Statistisch gezien is dit verschil verwaarloosbaar. Opmerkelijk is dat moeders ook nog eens tot 14 procent minder verdienen dan vrouwen die geen kinderen hebben, blijkt uit een onderzoek van the University of New Mexico. Er is een alarmerende kloof ontstaan tussen het salaris van moeders en vrouwen zonder kinderen.

Meer kinderen, hogere arbeidsproductiveit

Ook bekeken en analyseerden de betrokken onderzoekers enquêtes op het onderzoeksplatform Research Papers in Economics. Het bleek dat zowel mannen als vrouwen met kinderen dezelfde arbeidsproductiviteit hadden als economen zonder kinderen. Wanneer een econoom, zowel man als vrouw, meerdere kinderen heeft, betekent dit bij hen zelfs meer productiviteit dan collega’s die maar één kind of geen kind hebben.

Goede positie verwerven, daarna kinderen

Daarnaast bleek uit onderzoek van onderzoeksplatform Research Papers in Economics dat nadat vrouwen die net een kind kregen, gemiddeld 10 procent minder productief waren dan hun vrouwelijke collega’s zonder kinderen. Wel compenseren zij dat door in de jaren voor de zwangerschap productiever te zijn. Volgens onderzoekers proberen zij eerst een goede positie te verwerven door hard te werken en vervolgens beginnen zij met kinderen. Bij kersverse vaders bleek de productiviteit onveranderd te zijn.

Lesje efficiëntie

“Mensen hebben minder tijd om onderzoek te doen als ze ouders worden, maar ze gebruiken hun tijd wellicht efficiënter”, aldus onderzoeker Matthias Krapf. Volgens hem zijn getrouwde vrouwelijke economen voor de geboorte van hun kinderen al zo efficiënt gaan werken dat ze in het vervolg meer kunnen doen in minder tijd.

Ongetrouwde vrouwelijke economen die een onverwacht moederschap tegemoet gingen, bleken een lagere arbeidsproductiviteit te hebben dan vrouwelijke economen met kinderen die wel getrouwd waren. Uit onderzoek bleek de oorzaak te zijn dat er minder sprake was van planning.