Emigreren voor werk steeds normaler

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
47.000 werkzoekenden staan inmiddels ingeschreven bij EURES (European Employment Service), partner van het UWV. Veel van hen hebben serieuze plannen om vanwege de arbeidsperspectieven te emigreren, melden EURES en de EmigratieBeurs. Ook vacaturebeurzen in de grensstreek en emigratie-begeleidingsbureaus constateren dat steeds meer werklozen de mogelijkheid van een internationale carrière overwegen.

Personeel met emigratieplannen


Een groot deel van de 47.000 ingeschrevenen bezoekt daadwerkelijk de Emigratiebeurs om zich gericht te informeren over de mogelijkheiden om Nederland te verlaten. Vooral vaklieden uit de sectoren transport en bouw oriënteren zich op buitenlandse mogelijkheden, maar ook steeds meer werknemers met een hogere opleiding, onder wie veel ingenieurs, ict'ers en medici, zoeken het buiten de landsgrenzen.

Redenen van vertrek


"Was vroeger de liefde voor een ander land het belangrijkste motief of de zoektocht naar rust en ruimte, tegenwoordig is werk de belangrijkste drijfveer,"€ stelt Tom Bey, directeur van de EmigratieBeurs. Hij voegt er aan toe dat ook irritatie over files, criminaliteit en een verslechterde mentaliteit redenen zijn voor mensen om te willen emigreren. De verwachting is dat de internationale trend voorlopig nog niet ten einde is, gezien de nog altijd hoge werkloosheid.