Raam open op kantoor goed voor gezondheid

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Ventilatie via open ramen zorgt ervoor dat er gezondere bacteriën in de ruimte komen. Dit ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Oregon, die de lucht in kantoorruimtes analyseerden. Het verschil tussen mechanisch geventileerde ruimtes en kantoren waarvan de ramen open kunnen, blijkt groot.

Bacteriën van buiten


De onderzoekers stuitten op een belangrijk verschil tussen ruimtes die veel gebruikt worden en de minder populaire plekken. Daarnaast blijkt het veel verschil te maken of een ruimte ramen heeft die open kunnen: hierdoor komen er meer 'buitenbacteriën'€™ voor, die een gezonde uitwerking hebben op de menselijke gezondheid . Deze goede bacteriën zijn voornamelijk afkomstig van planten en uit de bodem . Wanneer de ramen gesloten blijven, bereiken deze het kantoor niet. 

Soorten bacteriën


De onderzoekers constateerden dat drie bacteriën dominant zijn in kantoorruimtes: firmicutenen, proteobacteriën en en deinococcen. Vooral de laatste groep bestaat uit nogal hardnekkige bacteriën, die ook worden aangetroffen op plaatsen waar radioactief afval wordt gedumpt. Ook op de meest droge kantoorplekken trof men deze variant aan: een signaal dat de ventilatie van deze ruimte moet worden verbeterd.

Ziekte en gezondheid


Ziektes als astma en darmontstekingen kunnen ontstaan door een verstoorde balans tussen bacteriesoorten in ons lichaam en het immunsysteem. In welvarende landen kennen deze ziektes de laatste jaren een toename, die deels kan worden toegeschreven aan de hygiëne op kantoor. Juist vanwege het feit dat we dankzij het inademen van buitenlucht meer met de '€˜goede'€™ bacteriën in aanraking komen, verdient het aanbeveling om de ramen wat vaker te openen.