Vrouwen met hogere economische status hebben beter seksleven

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Vrouwen die hoger op de sociaal-economische ladder staan, hebben een beter seksleven dan zij die een lagere status hebben, concluderen Spaanse onderzoekers. De Volksgezondheidsdienst van Barcelona (ASPB) deed onderzoek bij een kleine 10.000 mannen en vrouwen en ontdekte dat sociale en economische factoren veel invloed hebben op de seksuele tevredenheid van mensen, vooral bij vrouwen. Ook wat betreft de gezondheid zijn de verschillen opvallend.

Waardering van het seksleven


"Mensen met een lagere status op economisch en sociaal gebied blijken een minder bevredigend seksleven te hebben," stelt Dolores Ruiz, sociaal-psycholoog van het ASBP. "€œVooral bij vrouwen spelen deze factoren een belangrijke rol." De reden van het verschil zoekt Ruiz vooral in het bewustzijn en de zelfkennis, die bij de groep met een hogere status beter zijn ontwikkeld. Doordat zij beter uitdrukking kunnen geven aan hun gevoel en behoeften, zijn ze beter in staat in te spelen op hun seksuele wensen.

Verschil in seksuele risico's


Niet alleen in de beleving van seks, maar ook op het gebied van risico’s en anticonceptie blijkt de economische status een factor van belang, verklaart Ruiz: "Mensen met een lagere economische status gebruiken minder vaak anticonceptie." Ook blijken deze mensen een groter risico te lopen om slachtoffer te worden van seksueel misbruik. Volgens Ruiz is het hoog tijd dat er iets wordt gedaan aan de verschillen: "We moeten gericht beleid voeren om de sociaal-economische en gender-gerelateerde ongelijkheid op het gebied van seksualiteit tegen te gaan."