Meeste opleidingen sluiten slecht aan op de arbeidsmarkt

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De arbeidsmarkt en het onderwijs zijn totaal niet op elkaar afgestemd, concluderen onderzoekers van consultancy -organisatie McKinsey. Zij bevroegen werkgevers en vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen. Slechts een derde van de werkgevers vond dat studenten optimaal worden voorbereid op een carrière op de arbeidsmarkt, tegen drie kwart van de onderwijsbestuurders. Dit verschil alleen wijst al op het gebrek aan aansluiting tussen school en arbeidsmarkt.

Gebrek aan passende vaardigheden


"Er bestaat geen gebrek aan arbeidsplaatsen, maar wel aan passende vaardigheden," verklaart Mona Mourshed, een van de onderzoekers van McKinsey. "Slechts twee op de vijf werkgevers hebben er vertrouwen in voldoende gekwalificeerd personeel te kunnen vinden voor alle vacatures. Het onderwijs blijkt verre van optimaal afgestemd op de behoeftes van de arbeidsmarkt." Bijkomend probleem is volgens Mourshed de veranderde opstelling van bedrijven, die vanwege de recessie behoefte hebben aan personeel dat zich snel aanpast.

Onderwijs moet zich aanpassen


Om dit soort problemen in de toekomst het hoofd te kunnen bieden, pleit Mourshed voor veranderingen in het onderwijs: "€œHet onderwijs moet zich heroriënteren, bijvoorbeeld door bedrijven te betrekken bij de invulling van het lesprogramma."€ Zwitserland dient volgens haar als een goed voorbeeld, omdat scholieren daar al vanaf hun twaalfde voorlichting krijgen over carrièremogelijkheden. Bovendien krijgen de leerlingen al vroeg de kans om werkervaring op te doen.