Koffie maakt werknemers scherper

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Caffeïne maakt werknemers alerter, blijkt uit onderzoek van de John Hopkins University in Baltimore. Mogelijk is dat goed nieuws voor de gemiddelde Nederlander, want de Amerikaanse krant The Atlantic meldt dat we qua koffieconsumptie koploper zijn in de wereld.

Afbeeldingen beter herkend met caffeïne


In het onderzoek lieten wetenschappers van de John Hopkins University honderd mensen plaatjes zien van voorwerpen. Vervolgens dienden ze een deel van de testpersonen 200 mg caffeïne toe, de hoeveelheid die in een flinke mok koffie zit. De volgende dag herhaalden de onderzoekers dit proces , maar hadden ze afbeeldingen toegevoegd met subtiele wijzigingen. De deelnemers werd gevraagd aan te geven of ze de afbeeldingen al hadden gezien of niet. De groep die caffeïne toegediend had gekregen, bleek beter in staat de nieuwe afbeeldingen te herkennen. De placebo-groep koos bij nieuwe plaatjes significant vaker voor de optie 'oud'€™.

Nederland wereldkampioen koffiedrinken


De Amerikaanse krant The Atlantic onderzocht in welke landen de meeste koffie wordt geconsumeerd en hun onderzoek resulteert in een glansrijke overwinning voor Nederland. Met een gemiddelde van 2,4 kopjes drinken we per persoon ongeveer evenveel koffie als een Amerikaan, Brit, Spanjaard en Fransman bij elkaar. Nummer twee Finland staat met 1,85 op een aardige afstand, gevolgd door Zweden (1,36) en Denemarken (1,24). Op basis van de twee onderzoeken zou je kunnen concluderen dat Nederlanders extra scherp zijn, maar dat gaat helaas niet op. De effecten van caffeïne blijken niet toe te nemen naarmate de hoeveelheid toeneemt. Eén kopje koffie per dag werkt dus net zo goed als 2,4 kopjes.