Hoogopgeleide vrouwen van boven de veertig zijn het meest tevreden

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Vrouwen van veertig jaar en ouder met een hbo- of wo-opleiding zijn aanmerkelijk vaker dan andere groepen zeer tevreden over hun professionele leven, zo toont Brits onderzoek aan. De Engelse tak van uitzendorganisatie Randstad voerde een grootschalig onderzoek uit onder werknemers, dat hun tevredenheid over het werk in kaart brengt. Hierbij werd het tevredenheidsgevoel ook per sector bekeken; vooral in de bouw , het vastgoed en de techniek blijken werknemers voldaan over hun werk.

Tevredenheid tot op zekere hoogte €˜maakbaar


De hoogopgeleide vrouwen van 40+ blijken niet alleen tevredener, ze zijn ook zelfverzekerder en ervaren hun werkomgeving als stabiel. "Terwijl het debat over gelijke kansen aanhoudt, is het mooi om te zien dat vrouwen hoog scoren op tevredenheid," zegt Mark Bull, topman van Randstad UK. "€œHelaas kan niet iedereen een veertigjarige vrouw met een goede opleiding zijn." Toch hebben we de vervulling van onze professionele wensen volgens Bull grotendeels zelf in handen: "€œHet is aan ons om te bepalen hoe toegewijd we zijn in onze dagelijkse werkzaamheden. Werkgevers spelen wel een rol, maar veel van ons zouden het heft meer in eigen hand kunnen nemen om hun doelen te verwezenlijken."

Voldoening per sector


Voor de hoge scores van de sectoren bouw, vastgoed en techniek heeft Bull een simpele verklaring: "Deze werknemers zijn met zeer concrete projecten bezig en halen er veel voldoening uit om te zien hoe een project van de bodem af wordt opgebouwd." Andere sectoren met veel '€˜zeer tevreden'€™ en '€˜tevreden'€™ mensen zijn de agrarische sector, human resources, marketing en het onderwijs. Vooral die laatste is voor Bull niet verrassend: "€œWerknemers in het onderwijs ervaren vaak een sterke roeping en halen er voldoening uit anderen te helpen. Dat past precies binnen het profiel van een tevreden werknemer."