Veel managers hebben last van slaapproblemen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De meerderheid (59%) van de managers in Duitsland heeft last van slaapproblemen. Dat concludeert de Duitse kliniek Max-Grundig in een onderzoek onder duizend leidinggevenden. Voor ongeveer de helft van deze groep betreft de slapeloosheid een chronische zorg .

Gevolgen van slecht slapen


Meer dan de helft van de respondanten geeft aan lastig in slaap te komen, uren wakker te liggen of tussendoor meerdere keren wakker te schieten. Opvallend is dat de problemen vooral bij vrouwelijke managers voorkomen. De gevolgen op kantoor laten zich raden: vermoeidheid, concentratieproblemen en slechtere prestaties. Tot de gevaren op lange termijn behoren depressies en een verhoogde impulsiviteit. Een ervaringsdeskundige die in het onderzoek wordt geciteerd is de Annette Grub, oud-manager in de verzorging : "€œIk was vaak ongeconcentreerd, had problemen met autorijden en na mijn werk wilde ik alleen maar met rust gelaten worden." De problemen leidden er bij haar toe dat ze haar baan opzegde.

Het belang van een goede nachtrust


Volgens slaapprofessor Jürgen Zulley van de universiteit van Regensburg is voldoende slaap, juist voor managers en teamleiders , van levensbelang: "Wie overdag vol gas geeft, moet 's nachts zijn accu opladen," stelt hij. "€œSlaap is voor lichaam en geest net zo belangrijk als ademen, eten en drinken." Iemand die kan meepraten over het belang van een goede nachtrust, is een voormalig medewerker van de Frankfurter Volksbank. Hij maakte in plaats van 62,40 euro een bedrag van 222.222.222,22 euro over, nadat hij enkele seconden in slaap was gevallen op de cijfertoets 2.

Niet voor iedereen problematisch


Toch zijn er ook voorbeelden van topmanagers die goed renderen ondanks een zeer beperkte nachtrust. Zo vertelt Thomas Middelhoff, voormalig ceo van de Duitse media-onderneming Bertelsmann, dat hij altijd aan drie uur slaap per nacht genoeg had. Ook de Deutsche Bahn-directeur Rüdiger Grube is geen grote slaper: aan vier uur had hij voldoende, zonder dat het ooit tot problemen heeft geleid.