Mannelijke directieleden sceptisch over toegevoegde waarde van vrouwen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Een derde van de leidinggevenden betwijfelt de meerwaarde van dames in de bestuursraad. Dit blijkt uit onderzoek van management-specialist Executives Online. Toch is er ook goed nieuws voor vrouwen die carrière willen maken: een ruime meerderheid van de ondervraagden denkt positief over seksediversiteit in directies.

Diversiteit in bestuursraden


"Het onderzoek toont aan dat nog lang niet alle managers overtuigd zijn van het belang van genderdiversiteit in de bestuursraad,"€ stelt James O'Brien, directeur van Executive Online. "Wereldwijd bekleden vrouwen nog altijd slechts een kleine 6% van de executive-functies." Toch denkt drie kwart van de ondervraagden dat een grotere man-vrouw-variatie kan worden bereikt zonder opgelegde regels. De belangrijkste voordelen van de aanwezigheid van vrouwen in de directie zijn een '€˜bredere visie op de strategie'€™ en '€˜meer aandacht voor de ethische aspecten van het beleid'€™. Daarnaast denken mannen dat er met vrouwelijke inbreng ook meer aandacht is voor innovatie en voor de gevolgen van risicomanagement .

Meer dames, maar hoe?


Vrouwenquota zijn volgens de ondervraagde managers niet nodig, maar ze hebben wel andere ideeën om meer dames aan te trekken. Betere begeleiding van talentvolle vrouwen en het flexibiliseren van de arbeidsvoorwaarden zijn de meest genoemde suggesties. O'€™Brien is nog voorzichtig met zijn voorspellingen: "€œHet feit dat veel topmanagers nog steeds ontkennen dat de aanwezigheid van vrouwen essentieel is, is een van de redenen dat nog maar weinig topfuncties door vrouwen worden ingenomen."