Een goede leider weerspiegelt de identiteit van het team

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het uitstralen van de waarden en belangen van het team is voor een leider het allerbelangrijkst. Leiders die dit doen, genieten meer respect van werknemers, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Queensland. Over het algemeen wordt gedacht dat het vooral belangrijk is dat teamleden hun leider aardig vinden, maar dit onderzoek spreekt dat tegen.

Sociale activiteiten minder belangrijk


Het ondernemen van gezamenlijke sociale activiteiten wordt gezien als de manier bij uitstek om als manager een goede band met het personeel te onderhouden. Maar dit onderzoek toont aan dat er nog een belangrijkere factor is. Nik Steffens, psycholoog van de University of Queensland: "Verrassend genoeg blijkt het er niet om te gaan hoeveel tijd we doorbrengen met onze leiders, of zelfs hoe aardig we ze vinden, maar in hoeverre we vinden dat ze de belangen en interesses van het team vertegenwoordigen."

Persoonlijke band niet noodzakelijk


Alex Haslam, ook verbonden aan de UQ, stelt dat een goede teamleider zelfs een redelijk onpersoonlijke band kan hebben met zijn teamleden: "Zelfs bij gebrek aan persoonlijke overeenkomsten kan het nog zo zijn dat we een leider waarderen omdat hij betrokkenheid toont bij de groep waarvan we deel uitmaken." Ook in de politiek werkt het zo, ontdekten de onderzoekers. Hoe meer de aanhangers van president Obama vinden dat hij de partijwaarden uitstraalt, hoe meer ze hem waarderen.