De baas is tevredener over gezinsleven

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Mensen die zich de baas mogen noemen op het werk, zijn tevredener over hun gezinsleven dan de gemiddelde werknemer. Dit blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. Dat bazen ook blijer zijn met hun baan en hun financiën , zal geen verbazing wekken. Van de managers is 84% tevreden over zijn gezinsleven , tegenover 73% onder de werknemers. Op de vlakken 'huidige baan'€™ (69% vs 48%) en financiële situatie (40% vs 20%) zijn de verschillen groter. Ook wat betreft het zoeken naar ander werk, zijn de verschillen groot. Van de werknemers zegt 23% op zoek te zijn, tegenover slechts 12% van de managers.

Sekseverschillen


Wanneer het gaat om opvattingen over man en vrouw, zijn de baas en de werknemer het met elkaar eens. Van beide groepen geeft de helft aan dat mannen beter betaald krijgen dan vrouwen voor hetzelfde werk. Ook op de vraag of het voor mannen makkelijker is om een topfunctie te bereiken, verschillende de antwoorden niet veel: 52% van de managers en 48% van de werknemers beantwoordt de vraag positief.

Baas is blanke, Republikeinse man


Het onderzoek levert ook een beeld op van de gemiddelde baas in Amerika. De doorsnee baas is een blanke man, van de generatie babyboomers (1955 -1965) of generatie X (1961 - 1980). Als het gaat om politiek, hebben bazen opvallend vaak Republikeinse sympathieën.