Organisaties kunnen leren van personeelsbeleid voetbalwereld

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Organisaties doen er goed aan hun personeelsbeleid te doen lijken op dat in de voetbalwereld. Voetbalclubs hebben vele samenwerkingen onderling lopen, waarbij het bijvoorbeeld mogelijk is een speler uit te lenen aan een andere club. Organisaties kunnen hier van leren door ook meer samenwerkingen aan te gaan, zodat er innovatie op kan treden. Bovendien worden specialiteiten en kennis hierdoor meer samengevoegd. Dat zegt Katleen De Stobbeleir, professor personeelsmanagement en leiderschap aan de Belgische Vlerick Business School.

Open innovatie

De Stobbeleir verklaart: “Open innovatie is een menselijk gebeuren. In die omgeving zijn het personeelsbeleid en bedrijfscultuur cruciaal. Vaak worden werknemers echter niet voldoende gestimuleerd om buiten de grenzen van hun afdeling of bedrijf innovatief te denken. Personeelsmanagement vormt slechts een eerste stap in het proces van open innovatie en de hele organisatie moet door de waarde van het concept zijn doordrongen.”

Kijk in elkaars keuken

De professor vervolgt: “Een efficiënt personeelsbeleid promoot open innovatie, waarbij buiten de muren van het eigen bedrijf wordt gekeken en voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën of producten wordt samengewerkt met externe onderzoekscentra en andere ondernemingen en partners. Daarbij moet onder meer gebruik gemaakt worden van sociale media , zodat een connectie met de buitenwereld tot stand kan worden gebracht. Om een maximumniveau aan creativiteit te bereiken, moeten bovendien diverse types werknemers worden aangetrokken.”