Bepaalde kleuren, geluiden en geuren maken werknemers productiever en creatiever

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Kleuren, geuren en geluiden maken werknemers bij correct gebruik productiever. Bepaalde niet tastbare impulsen zorgen ervoor dat werknemers creatiever en gemotiveerder worden. Dat blijkt uit meerdere recente onderzoeken van verschillende universiteiten wereldwijd, waaronder de University of Illinois en de University of British Columbia.

Pepermunt en achtergrondgeluid

De geur van pepermunt op de werkvloer maakt werknemers alerter en productiever. De geur zorgt daarnaast voor een beter geheugen en betere stemming. Ook achtergrondgeluid beïnvloedt werknemers op een positieve manier, wanneer deze op 70 decibel ligt. Door het geluid hebben werknemers meer moeite om gedachten op een rij te zetten, maar worden juist aangezet door handelen waardoor ze creatiever worden.

Groen en de kracht van een lach

De kleur groen wekt ook meer creativiteit op bij werknemers. Volgens onderzoekers associëren mensen groen met groei en opgetogenheid, en worden zij hierdoor sneller aangezet tot creatief werken. Ten slotte zorgt een lach op het gezicht voor een positievere instelling, ook al is een werknemer op dat moment niet vrolijk. De positie van het gezicht tijdens een lach zorgt immers op zich zelf al voor een positiever gevoel.