Stressvolle mensen falen sneller bij sollicitatieprocedure

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Sollicitanten met een stressvolle persoonlijkheid, hebben aanzienlijk meer kans om te falen tijdens een sollicitatie omdat zij gespannen of angstig zijn. Mensen die een rustig karakter hebben maken meer kans op een succesvolle sollicitatieprocedure. Daarbij wordt aangetekend dat de stressvolle groep wellicht ook meer kans op falen heeft tijdens het beoefenen van de functie. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Canadese University of Toronto.

Trainingen helpen

Onderzoeksleider en professor management Julie McCarthy stelt dat ook bepaalde scepsis bij de sollicitant over de sollicitatieprocedure, een negatieve invloed kan hebben op de uitkomst. Volgens haar zijn voorafgaande sollicitatietrainingen van toegevoegde waarde voor de stressvolle doelgroep, om hun angsten te beheersen.

Prestatieniveau

McCarthy zegt verder: “Kandidaten met een hoog gehalte aan angstigheid zullen tijdens de procedure minder goede resultaten boeken dan medekandidaten die zich hierdoor juist gemotiveerd voelen. Er moet echter worden vastgesteld dat ditzelfde gedrag ook een impact heeft op het potentiële prestatieniveau dat de kandidaat na een eventuele aanstelling kan bereiken.”