Sollicitanten haken af bij social media-check door werkgever

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Bedrijven schrikken potentiële werknemers af wanneer ze in de sollicitatieprocedure de social media-profielen van kandidaten controleren. In veel gevallen overwegen sollicitanten zelfs juridische stappen tegen het bedrijf, zo concluderen wetenschappers van de North Carolina State University.

Geen blijk van vertrouwen


"€œDe manier waarop kandidaten worden geselecteerd geeft een eerste indicatie van hoe je door een toekomstige werkgever wordt behandeld€," stelt Will Stoughton,  auteur  van het onderzoeksrapport. "Als je als kandidaat direct het gevoel hebt dat je privacy wordt geschonden, is de bewuste werkgever in het nadeel ten opzichte van andere wervende bedrijven."

Juridische consequenties


Twee derde van de respondenten beschouwt de controle van hun Facebook-pagina als inbreuk op hun privacy en vindt een functie bij het bedrijf daardoor minder aantrekkelijk. Een ruime meerderheid (59%) geeft zelfs aan juridische stappen tegen het bedrijf in overweging te nemen. Het lijkt voor bedrijven dus verstandiger om een dergelijke screening achterwege te laten, willen ze kandidaten niet tegen zich in het harnas jagen.