Vrolijke werkomgeving zorgt voor lagere productiviteit

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Een vrolijke werkomgeving kan voor minder productiviteit zorgen. Veel organisaties hechten hier waarde aan om personeelsverloop te voorkomen, maar het kan ook averechts werken. Vooral jongere werknemers zijn gevoelig voor een vrolijke werksfeer en verliezen hierbij deels hun productiviteit. Dit kan aangrijpende gevolgen hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Amerikaanse universiteiten van Pennsylvania State, Ohio State en Maryland. Zij onderzochten hiervoor werknemers in de horeca .

Moet passen bij doelstellingen


Volgens onderzoeksleider Michael Tews biedt een vrolijke werkomgeving geen garantie tot succes. Volgens hem moet een organisatie goed in de gaten hebben welke doelstellingen het heeft en de werkomgeving hierop aan te passen. Een vrolijke werkomgeving houdt overigens niet in dat deze alleen gecreëerd wordt door het organiseren van bedrijfsuitjes, -feesten en overige evenementen.

Personeelsverloop aanpakken


Tews zegt verder: "€œUit het onderzoek blijkt dat jonge werknemers door een vrolijke werkomgeving minder snel geneigd zijn om op zoek te gaan naar een andere baan. De horecasector is berucht voor een groot personeelsverloop en inspanningen om een vrolijke werksfeer te creëren, zouden dan ook een hulpmiddel zijn om het probleem aan te pakken. Anderzijds moet men er echter rekening mee houden dat jonge werknemers door een vrolijke werkomgeving minder productief zijn, waardoor de uiteindelijke prestaties van de onderneming mogelijk negatief worden beïnvloed."