Helft leidinggevenden vindt afnemen van reviews geen probleem

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Bijna de helft van de leidinggevenden vindt het geen probleem om beoordelingsgesprekken af te nemen of vindt het zelfs een leuke taak. Daarnaast vindt 30% het niet vervelend, maar wel een tijdrovende bezigheid. 8% ziet er echt tegenop. Dat blijkt uit een onderzoek van opleidingsinstituut ISBW Opleiding & Training onder managers en werknemers.

Geen ruimte voor verbetering

Jos Kesseleer, innovatiemanager bij ISBW, verklaart: “Het jaarlijkse beoordelingsgesprek zit al lange tijd ingebakken in het Nederlandse HR-beleid. We draaien er over het algemeen onze hand niet meer voor om. Zelfs de crisis heeft nauwelijks effect op de voorbereiding of de vrees voor het gesprek, blijkt uit ons onderzoek. Het roept de vraag op of er überhaupt nog ruimte is voor verbetering. Wellicht zijn de roep om verandering en de concrete gedachten die daarover worden gevormd daartoe een eerste aanzet.”

Werknemers nog positiever

Werknemers zijn nog een stuk positiever over beoordelingsgesprekken. 88% ziet er niet tegenop. Zowel werknemer als leidinggevende vindt dat de juiste toon van een beoordelingsgepsrek het belangrijkste is. Ook moet een leidinggevende concrete actieplannen formuleren. Ondanks de positieve kijk tegen het gesprek, vindt de helft van alle betrokkenen dat een andere aanpak van een beoordelingsgesprek niet misstaat.