Werknemers onderbetalen is op termijn schadelijk voor bedrijven

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Organisaties die hun werknemers een laag salaris bieden krijgen hiervoor op termijn het deksel op de neus. Werknemers zijn hierdoor namelijk minder gemotiveerd, waardoor de productiviteit daalt. Bovendien krijgt de organisatie een slechte reputatie. Hoewel lage salarissen een besparing opleveren, kan de maatregel op termijn dus schadelijke gevolgen hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van de Engelse ministeriële dienst Business Innovation and Skills (BIS) onder 2.000 werknemers.

Mond op mond


Uit het onderzoek blijkt dat 80% van de consumenten niets te maken wil hebben met bedrijven die hun werknemers lage lonen aanbieden. Een groot deel van dit percentage vertelt vrienden of familie hierover en zo wordt de reputatie van een organisatie snel geschaad. Het wordt niet gewaardeerd wanneer een bedrijf lage salarissen toekent en dit zorgt uiteindelijk voor een dalende omzet.

Rechtvaardig loon


De onderzoekers geven aan: "Werknemers die het gevoel hebben geen rechtvaardig loon te ontvangen, zijn snel geneigd om negatieve gevoelens over de onderneming te ontwikkelen, wat allerlei problemen kan creëren. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 80 procent van de ondervraagden toegeeft zich niet optimaal te zullen inspannen indien ze het gevoel zouden hebben onvoldoende beloond te worden voor hun werk. Daarnaast leiden lage lonen ook tot een hoog personeelsverloop, waardoor de bedrijven verplicht worden tot extra kosten bij de zoektocht en opleiding van nieuwe werknemers die de vertrekkers moeten vervangen."