Mannen hebben minder problemen met een vrouwelijke CEO dan vrouwen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Mannelijke medewerkers hebben minder problemen met de aanstelling van een vrouwelijke CEO dan vrouwen. Beide geslachten vinden het echter een positief gegeven wanneer een vrouw CEO van hun organisatie kan worden. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Amerikaanse Michigan State University onder 6.500 werknemers bij 700 werkgevers in de landen Kazachstan, Kyrgyzstan, Armenië, Rusland, Servië en Azerbeidzjan.

Mannen zien kansen


Onderzoekster Susan Linz ligt toe: "Vanwege de resultaten is het wenselijk voor organisaties om de mogelijkheden voor een beweging van vrouwen naar de top te verhogen. Dit leidt voor alle werknemers tot een hogere productiviteit, tevredenheid en betere prestaties. Mannen hebben totaal geen problemen met een vrouw aan de top. Mannen denken dat als een vrouw het kan, dat zij op een dag ook zeker de kans krijgen en dit motiveert hen extra om te presteren."

Culturele verschillen


Linz vervolgt dat zelfs in culturen waarbij beide geslachten nog niet op gelijke hoogte staan, beide geslachten het gunstig vinden wanneer een vrouw in staat is de positie van CEO te bekleden. Vooral bij de jonge generatie hebben beiden er geen problemen mee, aldus Linz.