Aantal ondernemende werknemers in Nederland groot

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Nederland behoort tot de vijf landen die de meeste ondernemende werknemers huisvesten. Van deze groep werknemers verwacht 70% binnen vijf jaar een eigen onderneming op te zetten en niet meer in loondienst te werken. De top vijf wordt verder ingevuld door België, Denemarken, Finland en Zweden. Opvallende afwezige in deze top vijf is de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de Global Entrepreneurship Monitor (GEM) waaraan ook de Universiteit Utrecht en onderzoeksbureau Panteia hebben meegewerkt.

De kar trekken


Bijna 15% van de Nederlandse werknemers is betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe ideeën bij hun werkgever, daarbij heeft 7% een leiderschapsrol. Veel van deze werknemers zijn van plan in de toekomst een eigen bedrijf te starten en gebruiken hiervoor hun ervaring die ze in loondienst hebben opgedaan.

Intrapreneurs


De medewerkers die een ondernemende rol hebben in loondienst worden ook wel intrapreneurs genoemd. Zij komen met name voor in economisch goed opererende landen en krijgen veel ruimte om te innoveren en met eigen initiatieven te komen. Opvallend is dat een interne ondernemer meer kans van slagen heeft dan een zzp'er volgens de GEM.