Werknemers hebben liever een man dan een vrouw als baas

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Veel werknemers geven de voorkeur aan een man als baas. Ook vrouwen hebben liever een mannelijke baas dan een vrouwelijke. Toch heeft het merendeel geen voorkeur voor een geslacht, maar hangt het van andere zaken af. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup onder 2.000 mensen. 35% geeft de voorkeur aan een man, 23% aan een vrouw. De rest heeft geen voorkeur.

Vrouwen prefereren man


Onder vrouwen ligt het percentage dat liever een mannelijke baas heeft op 40%. Opvallend is dat jongere werknemers (tussen de 18 en 34 jaar) een nauwelijks afwijkende voorkeur hebben ten opzichte van oudere werknemers.

Meerderheid heeft geen voorkeur


Volgens Frank Newport, hoofdredacteur van Gallup, is het gunstig dat veel werknemers geen voorkeur hebben en hierdoor een man en vrouw als gelijkwaardig zien. Volgens onderzoeker Peggy Drexler prefereren vrouwen een man, omdat veel vrouwelijke bazen 'de stoute meisjes'€™ van de middelbare school zijn die zich door middel van een leiderschapsrol proberen te bewijzen, wat hen niet populair maakt.