Veel werkgevers snijden in secundaire arbeidsvoorwaarden

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Een derde van de werkgevers heeft in de voorbije drie jaar een aantal of alle secundaire arbeidsvoorwaarden afgeschaft. Het is vooral de reiskostenvergoeding waarin gesneden wordt. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau TNS Nipo namens Het Financieele Dagblad. Naast de werkgevers die al snijden in de secundaire arbeidsvoorwaarden, zijn er ook veel organisaties die overwegen om dit te doen.

Tablets, telefoons en laptops


Veel werkgevers overwegen naast de reiskostenvergoeding te stoppen met het verstrekken van een mobiele telefoon, tablet of laptop aan hun medewerkers. Een minder groot deel denkt eraan om de ov-vergoeding, leaseauto of dertiende maand af te schaffen. Vooral in de industrie - en productiesector (92%) zijn secundaire arbeidsvoorwaarden zeer gebruikelijk. Ook in de detailhandel (54%) worden ze redelijk vaak aangeboden. Bij kleine mkb'ers (25%) zijn ze een stuk minder gebruikelijk.

Crisistijd


De reden dat bedrijven secundaire arbeidsvoorwaarden reduceren is volgens het FD, omdat zij zo op een snelle manier geld kunnen besparen. Met de huidige crisis zien veel organisaties geen andere optie en bovendien zijn de extra'€™s steeds minder van deze tijd. Wanneer de economie opnieuw aantrekt, zullen de extra'€™s weer toenemen.