Loonsverhoging zorgt niet voor hogere productiviteit

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Loonsverhogingen zorgen er niet voor dat werknemers harder gaan werken. Dit komt doordat werknemers denken dat zij een loonsverhoging al hebben verdient wanneer deze doorgevoerd wordt. Echter wanneer werknemers een bonus ontvangen gaan zij wel harder werken, ook al verdienen zij hiermee in totaal evenveel als bij een loonsverhoging. Dat blijkt uit een onderzoek door drie wetenschappers aan de universiteit van Harvard (Verenigde Staten).

Bonussen werken wel


De onderzoekers stellen dat werknemers bij giften in de vorm van bonussen productiever worden, omdat zij zich hierdoor meer gewaardeerd voelen. De perceptie bestaat dat werknemers weten dat werkgevers een bonus niet wettelijk verplicht zijn.

Experiment


Voor het onderzoek moest een groep mensen een taak uitvoeren voor drie euro per uur en een andere groep voor vier euro per uur. Weer een andere groep kreeg ook drie euro, maar ontving tijdens de taak een euro extra doordat het budget hoger uitviel dan gepland. De eerste twee groepen werkten even hard, terwijl de laatste groep veel meer productiviteit opleverde.