Ouderen en jongeren zijn even productief op de werkvloer

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Ouderen zijn op de werkvloer even flexibel, productief en gemotiveerd als jongeren. Dit ontkracht de stelling dat ouderen hierin vaak tekort komen bij jongeren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Engelse Essex Business School in opdracht van adviesorgaan Age UK. Vijftigplussers melden zich echter wel vaker ziek als gevolg van overgewicht en stress.

Ouderen vs. jongeren


Bij onderzoeken in de auto-industrie in Duitsland wordt de diagnose bevestigd. Een gehele productieafdeling bij BMW die uit ouderen bestaat is 7% productiever dan een soortgelijke afdeling met alleen jongere werknemers. Bij Mercedes Benz maken ouderen beduidend minder fouten dan jongeren.

Kennis en ervaring


Onderzoeksleider Kathleen Riach verklaart: "Leeftijd heeft niets te maken met productiviteit en betrokkenheid. Socio-economische en psychologische factoren zijn veel betere indicatoren voor het gedrag van ouderen op de werkvloer. Ouderen zijn misschien iets minder snel maar wel beter in complexe taken dankzij hun kennis en werkervaring. Dit maakt hen dus juist effectiever."