Seksuele intimidatie blijft een probleem voor werkende vrouwen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Seksuele intimidatie blijft een probleem op de werkvloer. Eén op de zes vrouwen is hier nog steeds slachtoffer van. De intimidaties, die variëren van een tik op de kont tot een seksuele opmerking, vinden vooral op kantoor aan het bureau plaats. Ook in de gang, lift en tijdens kantoorborrels komt het vaak voor. De intimidaties gebeuren geregeld in de avonduren, wanneer er overgewerkt wordt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Engelse advocatenbureau Slater & Gordon onder ruim duizend vrouwen.

Bang om te klagen


Bekend feminist en journalist Laura Bates zegt dat seksuele intimidatie het meest genoemd wordt op haar website wanneer het om werkproblemen gaat: "€œVrouwen zijn bang dat ze hun carrière schaden, of hun baan kwijtraken wanneer ze er iets over zeggen. Meer dan de helft van de slachtoffers doet niks met hun klacht." Sinds de oprichting van haar website (Everydaysexism.com) in april 2012, heeft ze al 10.000 klachten van intimidatie ontvangen.

Vormen van intimidatie


Veel vrouwen geven aan dat ze ongepaste opmerkingen krijgen over hun seksleven, kleren of borsten. In extremere gevallen proberen mannelijke collega'€™s hen te zoenen of leggen een hand op hun kont of borst. 20% van de vrouwen die te maken heeft met seksuele intimidatie gaat als gevolg daarvan op zoek naar een nieuwe baan.