Stress op het werk een strijd op leven en dood

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Stress kan voor werknemers op termijn een strijd op leven en dood worden. Stress is een evolutionaire reactie op levensbedreigende situaties. Hoewel de meeste banen geen levensbedreigend gevaar opleveren, is werk voor veel werknemers wel geëvolueerd tot een elementair onderdeel van de persoonlijkheid. Indien een gedeelte van die persoonlijkheid in het gedrang komt, wordt ook de evolutionaire stressreactie opgeroepen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Deense Copenhagen University.

Stress en perfectionisme


Volgens onderzoekster en psychologe Malene Friis Andersen kan een werknemer de stress niet verminderen door de eigen verwachtingen te temperen. Dit komt doordat het leven te veel verweven is met succes op de werkvloer, waardoor stress optreedt. Verder stelt Andersen dat stress niet aan perfectionisme te wijten is. Perfectionisme wordt door het bedrijfsleven volgens haar te veel opgedrongen aan werknemers.

Persoonlijkheid wordt bedreigd


Andersen vervolgt: "Werk en identiteit zijn meer dan ooit in de geschiedenis met elkaar verweven. Die band wordt door velen ervaren als een noodzaak om het werk goed uit te voeren en tegemoet te komen aan de eisen van de werkgever. Arbeid leidt echter ook steeds vaker tot stress, waardoor veel werknemers zich in hun persoonlijkheid bedreigd voelen."