Financiële bonus heeft weinig invloed op motivatie werknemer

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Veel werknemers vinden een rechtvaardig management , leuke collega’s en werktevredenheid belangrijker dan een financiële bonus. Bedrijven die bonussen uitkeren hebben slechts weinig invloed op de betrokkenheid van werknemers. Een basissalaris is voor een werknemer echter wel belangrijk. Slechts 13% wordt gemotiveerder van een bonus als beloning. Dat blijkt uit een onderzoek van het Engelse Institute of Leadership & Management (ILM) onder Engelse werknemers.

Communicatie over wensen


Verrassend genoeg is flexibiliteit voor weinig werknemers (16%) een motivator. 69% van de managers geeft aan op regelmatige basis contact te hebben met de werknemer over de wensen van beide kanten. Charles Elvin, chief executive bij ILM, verklaart: "Het onderzoek toont aan dat de werkgever een groot arsenaal aan instrumenten ter beschikking heeft om de motivatie bij het personeel te stimuleren. Vaak blijken die initiatieven veel efficiënter dan een bonus, die de bedrijven bovendien veel geld kost."

Mannen waarderen bonus meer


Voor 49% van de ondervraagden heeft de hoogte van het salaris invloed op de motivatie. Bonussen worden het beste gewaardeerd in de hogere loonschalen en bij functies die veel werkdruk met zich meebrengen. Daarnaast hechten mannen meer waarde aan bonussen dan vrouwen en is er vooral interesse in bonussen bij typische mannenberoepen.