Zeven eigenschappen van een goede leider

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Hoe herken je een potentiële leider in een werknemer? Het is voor werkgevers niet eenvoudig om deze vraag te beantwoorden. Volgens executive search -bureau Korn/Ferry kunnen bedrijven het beste kijken naar zeven meetbare eigenschappen die de prestaties in toekomstige leidinggevende rollen kunnen voorspellen.

Ervaring met opzetten van plannen en uitwerken van ideeën


Wanneer een werknemer ervaring heeft met het uitwerken van strategieën, het managen van financiële situaties en intensief relatiemanagement, is hij waarschijnlijk in staat om een goede leider te zijn. Werknemers die in hun huidige (of vorige functies) deze factoren combineren, creëren voor zichzelf een ideale voedingsbodem.

Leren uit ervaring


Een werknemer die in zijn werk ervaring opdoet met het leiden van een team en hierin slaagt, kan zeer geschikt zijn voor een leidersrol. Ook het succesvol veranderen van koers vanwege zijn beslissing is een goede aanwijzing.

Zelfkennis


Wanneer een werknemer in staat is zijn eigen sterktes en zwaktes te herkennen en hier optimaal mee om te gaan, straalt hij stabiliteit uit. Een leider zou immers zijn eigen situatie perfect moeten kunnen inschatten om bepaalde problemen te lijf te gaan.

Correcte dispositie


In welke situatie dan ook moet een potentieel leider een positie innemen die de situatie verbetert of het probleem kan oplossen. Wanneer de ambities of de verantwoordelijkheid hoog zijn bij een werknemer, is deze wellicht capabel voor een leidersrol.

Motivatie


Een werknemer die gemotiveerd is om te groeien in een onderneming en werk met meer uitdaging met beide handen wil aanpakken, is uitermate geschikt voor een leidersrol. Bovendien motiveert hij met zijn houding wellicht ook andere werknemers.

Talent voor redenering en logica


Goede cognitieve vaardigheden zijn voor een werknemer onmisbaar om een leider te worden. Wanneer een werknemer een situatie optimaal kan inschatten op basis van feiten en hierna zijn conclusies op logische wijze kan trekken, zijn de tekenen voor een stapje hogerop aanwezig.

Zelfbeheersing


Het is belangrijk dat een werknemer zelfbeheersing kan tonen in stressvolle situaties en hierbij kalm blijft. Een goede leider weet daarnaast een stressvolle situatie op creatieve en rustige of eenvoudige wijze op te lossen.