Tablets en smartphones zorgen voor hogere werkdruk

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De komst van smartphones en tablets heeft voor een hogere werkdruk bij werknemers gezorgd. Meer dan de helft van de werknemers stelt hierbij dat een overdreven hoge werkdruk van negatieve invloed is op de prestaties. Daarnaast geeft 63% aan dat technologie ervoor heeft gezorgd dat ze zelf meer werk op zich nemen. Er is echter maar een kwart die vindt dat technologie negatieve invloed uitoefent op zijn leven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nieuws-Zeelandse Massey University en adviesbureau Clarian gehouden onder Nieuw-Zeelandse werknemers.

Waarschuwing


Jane Parker, managementprofessor aan de Massey University, waarschuwt bedrijven voor het feit dat wanneer werknemers die vertrekken niet vervangen worden, de werkdruk op huidige werknemers toeneemt: "€œBedrijven moeten bezorgd zijn over het grote personeelsverloop. Onderzoek heeft uitgewezen dat de kostprijs van de vervanging van een vertrekkende werknemer tot 200 procent van het salaris kan oplopen door productieverlies en de werving- en trainingkosten van nieuwe medewerkers ."

Efficiëntie en flexibiliteit


Clare Parkes, managing director van Clarian, verklaart: "De resultaten van de studie geven aan dat werknemers beseffen dat de technologie een grotere druk legt op hun professionele betrokkenheid en ertoe leidt dat ze ook buiten de normale werktijden voor het bedrijf beschikbaar moeten zijn. Toch worden daarover weinig klachten geopperd, omdat men tegelijkertijd een grotere persoonlijke flexibiliteit en efficiëntie ervaart. Het evenwicht tussen de professionele carrière en het persoonlijke leven kent al enkele jaren een verschuiving en technologie heeft daarin een duidelijke rol gehad. Het ervaren van een grotere flexibiliteit en efficiëntie leidt ook tot een grotere professionele tevredenheid."