Sollicitanten moeten voor gesprek terugdenken aan gevoel van macht

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Wanneer een sollicitant voorafgaand aan een sollicitatiegesprek aan een gevoel van macht terugdenkt, heeft hij aanzienlijk meer kans het gesprek succesvol te laten verlopen. Bij de sollicitanten die dit lukt is de kans op het verkrijgen van de baan 68%. Wanneer dit niet lukt, ligt het percentage onder de 50%. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Columbia Business School, Northwestern University en INSEAD. Bij het onderzoek moesten kandidaten aan een machtsgevoel terugdenken of juist aan een gevoel van machteloosheid. De partijen die het sollicitatiegesprek afnamen wisten niet dat er sprake was van een experiment.

Machteloosheid


De kandidaten met een machtsgevoel stralen meer zelfvertrouwen uit en hebben meer overtuigingskracht. Kandidaten die aan een gevoel van machteloosheid denken, hebben daarentegen een magere kans van 26% op slagen. Daarnaast blijkt volgens de onderzoekers  dat kandidaten die zich geen ervaring met een gevoel van macht kunnen herinneren, zich nog machtelozer gaan voelen.

Macht is cruciaal


De onderzoekers zeggen over het onderzoek: "€œMacht is een cruciale regulator van de menselijke interactie. Macht creëert immers patronen van respect, reduceert het risico op conflicten en leidt tot een verdeling van arbeid. Die impact is ook van toepassing op de uitkomst van sollicitatiegesprekken. Sollicitanten die voor een cruciaal interview met een potentiële werkgever werden aangezet om terug te denken aan een succesvol moment uit het verleden, bleken aanzienlijk hogere kansen op een aanstelling te hebben dan collega'€™s die aan een situatie met een ervaring van machteloosheid hadden teruggedacht."