Managers moeten klaar staan voor werknemers in crisistijd

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Wanneer de economische omstandigheden moeilijk zijn, dienen managers de onzekerheid bij werknemers te verminderen. De managers die deze capaciteit hebben, slagen er het beste in om moeilijke strategische beslissingen van een organisatie op een overtuigende manier over te brengen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Australische University of Queensland en Monash University waarbij veertig chief executives betrokken waren.

Communicatie essentieel


Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat werknemers ten allen tijden kunnen praten over hun functie en wat bepaalde strategieën voor gevolgen hebben voor hen. Managers moeten hier voor openstaan. Dit beaamt ook onderzoeker Giles Hirst. Hij stelt dat managers een aantal initiatieven moeten opzetten die aantonen dat zij het beste voor hebben met hun werknemers. Verder moeten zij bereid zijn om met ieder individu te praten over hun eventuele problemen.

Flinke uitdaging voor managers


Hirst zegt verder: "€œOnzekerheid bij de werknemers wordt in moeilijke economische omstandigheden een cruciale uitdaging voor de chief executive. Managers die tijdens crisisperiodes, die vaak gepaard gaan met afslankingen of overnames, in staat bleken om de onzekerheid bij de werknemers te minimaliseren, slaagden er ook het best in om hun personeelsleden te overtuigen van de voordelen van een coöperatieve visie en samenwerking en konden ervoor zorgen dat de medewerkers zich aangespoord voelden om zich te focussen op de noodzakelijke strategische veranderingen binnen het bedrijf."