Werknemer wordt vaak niet gelukkiger van nieuwe baan

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Een nieuwe baan leidt in veel gevallen niet tot een hogere mate van tevredenheid. Slechts 45% van de werknemers die van baan wisselt, is tevreden met zijn nieuwe rol. Dit komt doordat 20% zich een andere voorstelling had gemaakt van de baan. Ook vinden veel werknemers hun baan minder uitdagend dan dat ze vooraf dachten. Dat blijkt uit een onderzoek van werving- en selectiebureau Kelly Services. 69% is van plan om binnen een jaar opnieuw te switchen van baan.

Recruiters kunnen helpen


Debbie Pettingill, directeur bij Kelly Services Engeland, vindt dat recruiters  de verwachtingen reëel moeten houden: "€œRekruteerders moeten ervoor zorgen dat de tewerkstelling aan de verwachtingen van de sollicitanten voldoet. Vaak wordt de taak interessanter en boeiender voorgesteld dan in werkelijkheid het geval is, maar dat leidt tot ontgoochelingen, waardoor de onderneming het gevaar loopt met een groot personeelsverloop geconfronteerd te worden. Bovendien moet bij het promoten van een arbeidsplaats ook gewezen worden op de mogelijkheid tot bijkomende training en doorgroeimogelijkheden, zodat de kandidaat de kans krijgt om verder te kijken dan de onmiddellijke tewerkstelling en een inzicht kan verwerven in de carrièreontwikkelingen die worden geboden."

Redenen switch


Pettingill vervolgt: "Ongeveer 50 procent van de werknemers is het voorbije jaar van baan veranderd. Daarbij gaf 20 procent aan voor een nieuwe werkgever gekozen te hebben om persoonlijke groei te kunnen realiseren, terwijl anderen zeggen te streven naar een beter evenwicht tussen loopbaan en persoonlijk leven. Daarentegen zou een betere beloning slechts voor 8% een reden zijn om naar een andere baan over te stappen."