Veel moeders hebben moeite met terugkeer op arbeidsmarkt

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Veel moeders moeten zich volledig heroriënteren op de arbeidsmarkt na een periode van zwangerschapsverlof. Van de terugkerende moeders heeft 40% moeite om een passende vacature te vinden en 10% zegt te weinig flexibiliteit te hebben in een nieuwe functie. Daarnaast heeft 19% een lagere functie moeten invullen na een periode van zwangerschapsverlof. Dat blijkt uit een onderzoek van de Engelse website WorkingMums, gehouden onder 2.500 Engelse moeders.

Bedrijvensteun gewenst


Van de moeders is 20% er niet in geslaagd na het zwangerschapsverlof, een baan te vinden. Gillian Nissim, oprichter van WorkingMums, verklaart: "Door een efficiënte aanpak van dit probleem, hebben de meest progressieve werkgevers hun resultaten op het gebied van de werving en het behoud van vrouwelijke werknemers gevoelig kunnen verbeteren. Een aantal vooruitstrevende bedrijven heeft ook specifieke programma'€™s ontwikkeld voor vrouwen die hun carrière tijdelijk hebben onderbroken."

Flexibele banen


Nissim vervolgt: "€œHet grote aantal vrouwen dat zich na een moederschapsverlof wil heroriënteren om in een andere functie naar de arbeidsmarkt te kunnen terugkeren, toont aan dat er een grote vraag is naar flexibele oplossingen die het mogelijk moeten maken om de arbeid in het gezinsleven te kunnen inpassen. Men mag niet vergeten dat deze vrouwen vaak een jarenlange expertise hebben opgebouwd en niet zelden ook deel hebben uitgemaakt van de hogere kaders. Het onderzoek toont echter aan dat een gebrek aan flexibele banen de belangrijkste barrière is om moeders opnieuw naar de arbeidsmarkt te kunnen leiden."