Mannen en vrouwen hebben andere belangen bij thuiswerken

31-08-2016 Redactie vacatures.nl
Mannen en vrouwen prefereren thuiswerken om verschillende redenen. Vrouwen zien het als groot voordeel, omdat zij hierdoor ook voor de kinderen kunnen zorgen. Mannen willen graag thuiswerken, omdat zij weg willen zijn van kantoor en zo in alle rust kunnen werken. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers actief aan de University of New South Wales. Bij het onderzoek waren 7.000 Australische werknemers betrokken.

Stress bij thuiswerken


Onder thuiswerkende vrouwen is 65% tevreden over haar tijdbesteding. Bij mannen is dit 82%. Onderzoekers Lyn Craig en Abigail Powell: "Het onderzoek toont aan dat mannen beter in staat zijn om de grens tussen werk en gezin te handhaven. Er kan echter ook vastgesteld worden dat het thuiswerk bij beide geslachten een groter stressgevoel bezorgt, maar toch blijkt men over het algemeen tevreden te zijn met de regeling. Daarbij moet echter vastgesteld worden dat mannen zich door thuiswerken gelukkiger voelen dan vrouwen, hoewel ze tegelijkertijd ook meer stress ondervinden."

Productiviteit


De onderzoekers vervolgen: "Thuiswerk leidt bij mannen tot een extra prestatie van 51 minuten per dag tegenover collega's met een traditionele kantoorbaan. Daarmee bieden thuiswerkende mannen aan hun werkgever tien minuten per dag meer arbeidstijd dan hun vrouwelijke tegenhangers. In tegenstelling tot vrouwen, leidt het thuiswerk bij mannen echter niet tot multitasken of bijkomende zorg voor de kinderen of gezinstaken. Thuiswerkende mannen laten slechts zes extra minuten kinderzorg per dag optekenen, terwijl ook amper vijftien minuten meer wordt besteed aan huishoudelijke taken. Bij vrouwen nemen die activiteiten respectievelijk 44 minuten en een uur extra in beslag."