Vacatureteksten zijn weinig onderscheidend

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De inhoudelijke tekst van veel vacatures is tegenwoordig weinig inspirerend en bevat irrelevante termen die kunnen worden weggelaten. Dat stelt Andrew Hunter, oprichter van de Britse vacaturebank Adzuna in The Financial Times. Hij stelt dat door het veelvuldig gebruik van algemene termen alle vacatures op elkaar lijken, waardoor werkzoekenden zich niet aangetrokken voelen tot een specifieke vacature.

Top 10


Adzuna heeft een top 10 lijst opgesteld met clichés die kunnen worden weggelaten, waaronder de termen dynamisch, flexibel en innovatief. Adzuna stelt dat 90% van de vacatures een van deze woorden bevat. Vermelding van dergelijke standaard eigenschappen zijn achterhaald en hebben bovendien weinig met de inhoud van de functie te maken.

Overbodige termen


Taalconsultant Hannah Moffatt geeft aan dat vacatures steeds oppervlakkiger worden, naar mate het gevraagde carrièreniveau stijgt. Volgens haar worden eenvoudige taken in complexe termen omschreven om het ego van de managers te strelen. Moffatt vindt bovendien dat veel vacatures onzin verkondigen. Ze stelt dat organisaties in hun vacatures niet hoeven te vermelden dat ze op zoek zijn naar flexibele en/of gemotiveerde werknemers, omdat werknemers ook niet op zoek zijn naar werk waarbij ze niet flexibel en ongemotiveerd horen te zijn. Dit soort termen zijn volgens haar dus overbodig.