Veel werklozen raken verslaafd aan internet

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Werklozen hebben een relatief grote kans om een internetverslaving op te bouwen. Door het verlies van controle op het leven zoeken veel werklozen hun heil op het internet om de tijd te doden en zich verbonden te blijven voelen met de werkende wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de universiteit van Northampton. Bij het onderzoek waren 500 Engelse werklozen betrokken.

Sexting


Mede-onderzoeker en technologie-expert Nada Kakabadse stelt dat werklozen geïsoleerd raken en dat dit impact heeft op hun politieke en sociale stabiliteit. De weg naar internet is dan makkelijk gevonden. Werklozen zijn met name gevoelig voor een online seksverslaving of seks gerelateerde zaken. Zo is sexting (verspreiden van seksuele content al dan niet naar de partner) erg populair. Ook mensen die werk hebben kunnen gevoelig zijn voor een internetverslaving, waaronder het excessief gebruik van e-mail en/of het lezen van blogs. Daarnaast blijkt dat workaholics een sterkere neiging hebben tot het excessief gebruik van internet en vertrouwen internetverslaafden steeds minder op persoonlijke hulp van vrienden. 

Vrouwen en jongeren


Kakabadse drijft de conclusie verder door te stellen dat 60% van de Engelse bevolking in feite verslaafd is aan internet. Hoe erger de economische crisis, hoe hoger de kans op compulsief online gedrag. Vooral jongeren zijn er extra gevoelig voor. Maar ook vrouwelijke werklozen grijpen snel naar het internet, veelal om zich emotioneel beter te voelen.