Competitieve managers staan minder open voor ideeën

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Competitieve leidinggevenden zijn minder snel geneigd ideeën van werknemers aan te nemen, dan leidinggevenden die bereid zijn zichzelf te verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek van organisatiepsycholoog Roy Sijbom van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Bij het onderzoek werden 458 Nederlandse studenten in een leidersrol en 394 leidinggevende Amerikanen betrokken.

Verschil


Leidinggevenden die voor persoonlijk succes en pure prestatiedoelen gaan zullen sneller ideeën van ondergeschikten links laten liggen. Dit komt deels doordat zij zich niet de les willen laten lezen door iemand met een lagere functie. Ze voelen zich bedreigd wanneer een ondergeschikte een beter idee heeft. Leidinggevenden die zichzelf willen verbeteren staan juist wel open voor suggesties van wie dan ook, want zij kunnen hier hun voordeel uit halen. Op deze manier beschikken zij over steeds meer nuttige kennis.

Experiment


Bij de experimenten werden proefpersonen onder andere gevraagd hoe een nieuw product te introduceren. Vervolgens moest een vooraf geïnstrueerde groep ondergeschikten hierop een beter idee bedenken. De leidinggevende proefpersonen dienden vervolgens op het verbeterde idee te reageren en hieruit kwamen twee verschillende soorten leidinggevenden bovendrijven.