Veel zwangere vrouwen hebben last van discriminatie op werk

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Zwangerschapsdiscriminatie blijft in Nederland een veel voorkomend probleem. Een derde van de zwangere vrouwen ondervindt kritiek vanwege hun zwangerschap. Veel werkgevers vinden zwangere vrouwen nog steeds lastig. Dat meldt het College voor de Rechten van de Mens aan de Zeeuwse krant PZC. Het College deed hiervoor een onderzoek waarbij 750 zwangere vrouwen en recentelijk geworden moeders bij betrokken waren.

Zwangerschapsdiscriminatie


Volgens Laurien Koster van het College begint de discriminatie al voordat een vrouw zwanger is: "Je kan de vraag krijgen of je een kinderwens hebt, deze vraag mag helemaal niet gesteld worden en daar hoef je ook helemaal niet op te antwoorden. Bij beiden is er een gebrek aan kennis, werknemers weten niet dat het niet verlengen van een contract omdat iemand zwanger is officieel niet mag, en veel vrouwen weten niet dat er zoiets bestaat als zwangerschapsdiscriminatie. Daarom kwam het College met de campagne."

Nadelen


Bij 25% van de ondervraagden stond hun zwangerschap onterecht in de weg van een promotie en bij een volgende 25% bleek hierdoor het contract zelfs niet verlengd te worden. Er zijn ook andere vormen van discriminatie zoals het verplicht moeten opnemen van een verlofdag wanneer een vrouw naar een verloskundige gaat. Volgens het College zijn er momenteel 65.000 vrouwen die last ondervinden van zwangerschapsdiscriminatie.