Mannen vinden het niet leuk als hun vrouw succesvol is

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Mannen kunnen moeilijk omgaan met het succes van hun vrouwelijke partner, vooral op werkgebied. Wanneer de vrouw successen boekt en de man dit niet doet, dreigt het zelfbeeld van de man een deuk op te lopen. Ze zien het uitblijven van het eigen succes hierdoor als falen, ook al zijn de partners geen concurrenten van elkaar. Bij vrouwen heeft het succes of falen van hun mannelijke partner geen invloed op het zelfbeeld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse University of Florida onder Amerikaanse en Nederlandse mannen en vrouwen.

Zelfbeeld


Volgens het onderzoek hebben mannen geen problemen wanneer hun partner faalt, maar begint het zelfbeeld te knagen wanneer de vrouw succesvol bezig is. Onderzoeksleider Kate Ratliff zegt: "De prestatie van de vrouw tast het zelfrespect van haar mannelijke partner aan. Bij vrouwen bleek de prestatie van de partner daarentegen geen impact te hebben op het zelfbeeld. Bovendien bleken vrouwen positiever te zijn over hun relatie wanneer ze aan de successen van hun partner dachten."

Nederlaag


Ratliff vervolgt over het onderzoek: "€œMannen voelen zich slechter wanneer hun vrouw of vriendin succes boekt, dan wanneer ze faalt. Het zou nog logisch aanvaard kunnen worden dat mannen zich bedreigd voelen wanneer hun partner in een gezamenlijke onderneming of een gezamenlijk streven, betere prestaties laat opteken. Het onderzoek toonde echter aan dat mannen het succes van hun partner automatisch als een nederlaag voor henzelf bestempelen. Een bericht dat de partner op een test goede prestaties had laten optekenen, had geen impact op het bewuste zelfbeeld van de mannelijke respondenten, maar bleek onbewust wel een belangrijke invloed te hebben."