Goede band tussen manager en werknemer belangrijk

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Managers moeten met name in de publieke sector goed hun best doen om een goede band met werknemers te onderhouden. Op deze manier voelt de werknemer zich waardevoller voor de organisatie. Dat blijkt uit een onderzoek van de bestuurskundigen Eva Knies (Universiteit Utrecht) en Lars Tummers (Erasmus Universiteit Rotterdam). Bij het onderzoek betrokken zij de gezondheidszorg , lokale overheid en het onderwijs .

Resultaten inzichtelijk maken


Beide onderzoekers adviseren managers de relatie met hun werknemers gezond te houden, zodat de werknemers voelen dat zij het verschil kunnen maken tussen collectief falen en succes. Wanneer voor werknemers inzichtelijk wordt wat zij bijdragen aan de organisatie, voelen zij zich niet langer enkel een radertje in een machine. Het gaat erom dat zij worden betrokken in de resultaten, aldus de onderzoekers.

Voordelen


Wanneer werknemers hun werk als meer zinvol ervaren, zijn zij meteen ook gemotiveerder. Dit leidt tot betere werkprestaties, een betere werk-privébalans en een hogere werktevredenheid. Dankzij de vergrijzing zullen de komende jaren in de publieke sector veel verschuivingen plaatsvinden in het personeelsbestand. Om het werk voor jonge werknemers aantrekkelijk te maken, zullen managers al hun zeilen moeten bijzetten.