Langere tijd werkloos zijn verlaagt kans op nieuwe baan

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Na negen maanden van werkloosheid wordt de kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek een stuk kleiner. Voor veel bedrijven is de werkloosheidsduur dan te lang. Dat blijkt uit een onderzoek van de Zweedse economen Dan-Olof Rooth en Stefan Eriksson, volgens The Wall Street Journal. Voor het onderzoek reageerden zij op 3.500 vacatures met 8.500 verzonnen cv'€™s.

Gelijk aan vier jaar werkervaring


Bij de verzonnen cv's zaten sollicitanten die een mooi gevulde cv en een huidige baan hebben, sollicitanten die momenteel een baan hebben, maar in het verleden werkloos waren en sollicitanten die op dit moment werkloos zijn. Het aantal gespreksuitnodigingen liep hard achteruit bij de mensen die al negen maanden werkloos zijn. Negen maanden werkloosheid staat volgens de onderzoekers gelijk aan het verwijderen van vier jaar werkervaring op je cv . Mensen die een universitair diploma hebben behaald en voor diezelfde periode werkloos zijn, hebben volgens de onderzoekers meer kans op een gesprek.

Mogelijke oorzaken


Arbeidsdiscriminatie door werkgevers is de meest voor de hand liggende oorzaak, maar er zijn meer oorzaken mogelijk voor de gestelde conclusie. Een factor die mogelijk meeweegt is dat werklozen na negen maanden minder intensief op zoek zijn naar een baan, omdat ze er geen energie meer voor hebben. Tegelijkertijd wordt het netwerk van een langdurig werkloze steeds kleiner.